Kako do študija v tujini?

Če premišljuješ o študiju v tujini, si tukaj na pravem mestu. Zate smo strnili štiri glavne točke, ki ti pomagajo pred odhodom v tujino.

1. Izbira študija

Na začetku je potrebno premisliti o študijski smeri, primerni zate. Glede na talente in želje, si približno zastaviš študijsko smer. Sedaj se podaš na iskanje univerz, ki to ponujajo. V prostoru EU je to precej enostavno, saj  je univerzitetni sistem dobro povezan. Preko sledeče povezave lahko dostopaš do spletnih strani vseh izobraževalnih ustanov v EU prostoru: https://www.study.eu. Izbira lahko terja kar precej tvojega časa, vendar se tudi najbolj izplača, saj boš najmanj 2leti (v primeru MA) v tem okolišu. Ko izbereš, gremo naprej:

2. Pogoji in končna odločitev

Ko si se odločil/a za študijsko smer in univerzo, je eden največjih izzivov priprava na vpis ali prijavo. Vsaka univerza ima svoje vpisne pogoje, ki so zmeraj navedeni na njihovi spletni strani. Za informacije o finančni podpori, se lahko obrneš na sledečo stran: https://cutt.ly/tk7BLyE. Možnosti je veliko, zato si vzemi čas za poizvedovanje. Seveda ti bo najlažje iskati, v kolikor imaš čim konkretnejšo predstavo o tem, kaj bi želel/a. Kot pomoč pri iskanju štipendij in finančne podpore, ti lahko pride prav tale stran:  https://www.scholarshipportal.com/#basic.

3. Prijava in dokumentacija

Določena je študijska smer, univerza in poslane so prošnje za štipendijo. Sedaj je končno na vrsti vpis na željeno univerzo v željeni EU državi. Vsaka univerza ima svoje vpisne roke, včasih za tuje študente drugačne od tistih, namenjenih njihovim državljanom. Po navadi potrebuješ izpolnitev vpisnega formularja, motivacijsko pismo in kopije dokumentov, kot so maturitetno spričevalo in dokazilo o znanju tujega jezika. Dokumentacijo na univerzah prejemajo prevedeno in overjeno s strani zaprisežene/ga sodne/ga tolmača/ke, ki s svojim pečatom jamčijo za istovetnost prevedenih dokumentov. To lahko opraviš tukaj: https://euro-lingua.si/si/sodno-overjeni-prevodi/. Do tega trenutka boš že vedel/a, ali je za vpis na univerzo potrebno dokazilo o znanju tujega jezika, kar je pogost primer pri vpisu družboslovnih študijskih smeri. Včasih velja že višji maturitetni nivo in/ali jezikovni test, organiziran s strani univerze (po navadi na nivoju B2). V kolikor je potrebno oddati mednarodno priznan certifikat o znanju tujega jezika in je tvoja izbrana država Avstrija, Nemčija ali Švica, se lahko obrneš na nas in koristiš 5% popust na ÖSD izpit pri nakupu preko spletne trgovine: https://euro-lingua.si/si-college/izpiti-osd/.

4. Nastanitev in odhod

Tako. Ko odkljukaš vse vpisne pogoje, poslane prošnje in koooončno prejmeš pozitiven odgovor od univerze, ti preostanejo še samo zaključne priprave na odhod. O bivanju v tujini, se je najlažje pozanimati preko izbrane univerze, ki velikokrat ponuja sobe v urejenih študentskih domovih. Nekatere države imajo urejen tudi »buddy sistem« (https://unigraz.esnaustria.org/be-buddy), ki ti ponuja nasvet starejših študentov v zvezi z bivanjem, študijem in življenjem v izbranem mestu. P.s.: Ker odhajaš za dlje kot 3 mesece, ne pozabi v tujini na uradu izbrane države prijaviti začasnega prebivališča.

5. Kaj je pred odhodom v tujino še potrebno urediti?

  • V primeru, da odhajate v tujino za več kot tri mesece, svoj začasni odhod in začasno prebivališče v tuji državi sporočite upravni enoti (več informacij najdete na portalu eUprava),
  • V primeru, da se v tujino selite za stalno, na upravni enoti ali krajevnem uradu odjavite stalno prebivališče v Republiki Sloveniji (več informacij najdete na portalu eUprava).
  • Pomembno je tudi, da o vašem odhodu obvestite vse institucije, s katerimi sodelujete: banka, ZRSZ, pošta …

Voila in au revoir.

Za več podobnih vsebin se prijavite na e-novice!

S prijavo na e-novice Euro-lingue soglašam, da Euro-lingua d.o.o. zbira, hrani, obdeluje in uporablja vse posredovane osebne podatke z izpolnjenega obrazca do preklica, za namene obveščanja o novostih, ponudbah, dogodkih in namene neposrednega trženja, prilagoditve ponudbe, analiz in raziskav.  Odjava od e-novic je mogoča kadar koli s klikom na odjavno povezavo v prejetih e-novicah.

     © Eurolingua 2021  – Vse pravice pridržane Facebook-f Instagram Youtube Linkedin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja