Kako do zaposlitve v tujini?

Kot državljanu ene od članic EU vam je ta pot v določenih državah precej olajšana. Delo lahko najdete na spletu že pred samim odhodom, pri čemer pa so vam v veliko pomoč družbena omrežja. Pred samim iskanjem službe se je smotrno vprašati o naših jezikovnih zmogljivostih, dobro pa je tudi vedeti, kaj potrebujemo, ko smo uspešno opravili razgovor.

1. Iskanje zaposlitve v Evropski uniji 

Iskanje službe v EU je državljanom Slovenije precej olajšano, ker je prost pretok delavcev ena od svoboščin evropskih državljanov. To načelo velja tako za EU, Švico in EGP (Evropski gospodarski prostor), kamor poleg članic EU spadajo tudi Norveška, Islandija in Liechtenstein. Vsak državljan EU ima v omenjenih državah pravico iskati delo, živeti, se upokojiti oziroma ima pravico do gibanja in stalnega prebivališča in za zaposlitev ne potrebuje delovnega dovoljenja. Njegov položaj na trgu dela je teoretično enak položaju njihovih državljanov.

2. Kje na spletu iskati zaposlitev?

EURES je evropski portal, ki omogoča iskanje delovnih mest v državah EU, združuje podatke o državi, v katero ste namenjeni, z vami deli tudi vrsto nasvetov ter razpolaga s svetovalci, ki so vam na voljo. Pri izdelavi življenjepisa vam priporočamo, da ga izdelate po vzorcu iz Europass-a. Prav tako je zaželeno, da prošnjo napišete v jeziku, ki ga uporablja država v kateri iščete zaposlitev. Avstrija: www.jobs.at www.karriere.at www.willhaben.at Nemčija: www.jobs.de www.stepstone.de www.monster.de Švica: www.jobs.ch www.jobscout24.ch www.jobagent.ch Ne smemo pa pozabiti na družbena omrežja, predvsem LinkedIn, ki nam omogoča povezovanje na poklicnem področju, in pa Facebook, kjer lahko v različnih skupinah uporabnikov najdete marsikatero iskano informacijo, npr. Delo v tujini ali Slovenci v Avstriji.

3. Kaj vse potrebujete pred zaposlitvijo v tujini?

Ker se odpravljate na delo v tujino, je dobro vedeti, na kateri stopnji je vaše jezikovno znanje. Če delodajalec zahteva dokazilo o znanju tujega jezika, je treba opraviti mednarodni izpit ÖSD iz nemškega jezika. Izpit se priznava v vseh nemško govorečih državah, torej Nemčiji, Švici in Avstriji. Priporočljivo je, da se najprej udeležite priprav na ÖSD izpit, ki jih lahko pri Euro-lingui obiskujete kar preko spleta.

Na tečaju vas lahko pripravimo tudi na zaposlitveni razgovor v tujem jeziku.
Seznam koristnih dokumentov, ki jih pridobite pred odhodom v tujino:

 • veljavna osebna izkaznica in/ali veljaven potni list,
 • rojstni list,
 • originalne diplomske listine, ki ste jih pridobili v matični državi ali drugi državi (za namene študija ali zaposlitve),
 • spričevala, ki potrjujejo vaše poklicne kvalifikacije,
 • priporočila prejšnjih delodajalcev,
 • evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja,
 • zadnje zdravniško spričevalo ali osebni zdravstveni karton (da bi se tujemu zdravniku olajšalo delo),
 • vozniško dovoljenje.

Določene dokumente je potrebno uradno prevesti v tuj jezik, odvisno od zahtev delodajalca. Tovrstne listine prevaja zaprisežen sodni tolmač, imenovan s strani Ministrstva za pravosodje. Prevode v nemški jezik opravlja in overja Marija Lindič prof. M.A., ki je s strani Ministrstva za pravosodje RS zaprisežena stalna sodna tolmačka za nemški jezik. Redno sodelujemo tudi s sodnimi tolmači drugih jezikovnih skupin. S svojim podpisom in pečatom jamčijo za vsebinsko istovetnost prevedenih dokumentov.

4. Na kaj bodite še posebej pozorni?

Pred podpisom pogodbe o delu preverite, ali ustreza vašim pričakovanjem. Pri tem bodite pozorni na svoje pravice, npr. glede nadomestil v primeru bolezni, porodniškega in očetovskega dopusta, zavarovalne dobe …(europa.eu). Poskrbite, da bo vse, o čemer ste razpravljali s svojim bodočim delodajalcem, zapisano, torej delovni čas, plača, stanovanjski stroški idr. Če vam delodajalec pogodbo pošlje, poskrbite, da boste prebrali in razumeli vsako besedo (zlasti drobni tisk), preden se prijavite oz. karkoli podpišete. Bivanje in delo v tujini pomeni tudi plačevanje davkov in prispevkov v tej državi. Zberite kar največ informacij o socialnem zavarovanju, preračunavanju bruto v neto dohodek in obdavčitvi prihodkov. Za več informacij obiščite spletno stran finančne uprave RS.

5. Kaj je pred odhodom v tujino še treba urediti?

 • V primeru, da odhajate v tujino za več kot tri mesece, svoj začasni odhod in začasno prebivališče v tuji državi sporočite upravni enoti (več informacij najdete na portalu eUprava),
 • V primeru, da se v tujino selite za stalno, na upravni enoti ali krajevnem uradu odjavite stalno prebivališče v Republiki Sloveniji (več informacij najdete na portalu eUprava).
 • Pomembno je tudi, da o vašem odhodu obvestite vse institucije, s katerimi sodelujete: banka, ZRSZ, pošta …

Veliko uspeha vam želimo.

Za več podobnih vsebin se prijavite na e-novice!

S prijavo na e-novice Euro-lingue soglašam, da Euro-lingua d.o.o. zbira, hrani, obdeluje in uporablja vse posredovane osebne podatke z izpolnjenega obrazca do preklica, za namene obveščanja o novostih, ponudbah, dogodkih in namene neposrednega trženja, prilagoditve ponudbe, analiz in raziskav.  Odjava od e-novic je mogoča kadar koli s klikom na odjavno povezavo v prejetih e-novicah.

     © Eurolingua 2021  – Vse pravice pridržane Facebook-f Instagram Youtube Linkedin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja